Bælgfrugter som bønner, linser og kikærter har en stor plads i det kødfri køkken, fordi de indeholder en masse protein. Læs mere om de forskellige proteinkilder her.
Bønner og kikærter skal sættes i blød inden de koges – hvis man da ikke bruger en trykkoger (se nedenfor).
Linser kræver ikke iblødsætning og har en kortere kogetid. Bønner og kikærter fås også på dåse, hvor de er klar til brug.
Tørrede eller på dåse?
Der er stor forskel på om en opskrift er baseret på tørrede bønner eller bønner på dåse – her kan du se, hvordan du omregner:
- 100 g udblødte/kogte bælgfrugter vejer ca. 200 g.
- 100 g tørrede bælgfrugter fylder ca. 1,3 dl
- 100 g udblødte/kogte bælgfrugter fylder ca. 3,2 dl
En almindelig dåse kikærter indeholder ca. 250 g – hvilket svarer til 125 g tørrede kikærter.
Sæt i blød og brug fryseren
Du kan sætte bønner og kikærter i blød og fryse dem ned, så de er klar til kogning. Du kan naturligvis også fryse dem ned, når de er kogt – så kan de bruges med det samme.
Kogetider
Linser har kortere kogetid end bønner og kikærter, her der de omtrentlige kogetider.
Linser
De røde linser er afskallede og kræver ca. 15 minutters kogning. Grønne linser skal koges ca. 25 minutter. Se i øvrigt på posen.
Bønner og kikærter
Myndighedernes anbefaling for iblødsætning og kogetid er: 10-12 timers iblødsætning og 45-60 minutters kogetid. Både iblødsætningsvand og kogevand kasseres.
Imidlertid er denne anbefaling omdiskuteret – det vigtigste er, at bønnerne bliver gennemkogte så giftstoffet lektin bliver neutraliseret. Læs evt. artiklen på Politiken.dk.
Bønner og kikærter i trykkoger
Kikærter og bønner kan også koges i trykkoger, og her kan iblødsætning undlades. Kogetid med iblødsætning ca. 15-18 minutter ved hurtig afkøling. Uden iblødsætning er kogetiden 30-40 minutter.