Brød, der laves uden æltning med en våd dej, kan give et meget velsmagende brød. Det skal hæve længe. På engelsk kaldes det ofter for No knead bread. Ofte bages det i en gryde – deraf den danske betegnelse grydebrød. Det kaldes ofte verdens bedste brød – tag et kig på Youtube: Grydebrød eller No knead bread.
En støbejernsgryde med låg er velegnet. Glas kan også bruges.
Hvad fylder mel?
Der bruges knap 2 dele til 1 del vand (rumfang). Efter vægt svarer det til forholdet 6:5 (fx 600 gram mel til 500 gram vand~5dl).
Nogle bruger forholdet 1:1 efter vægt.
Ifølge Arla: 1 dl mel ~55-60 gram | 1 liter ~ 550-600 gram eller (omvendt) 1 kg ~ 1,8-1,66 liter
Ingredienser
- ½ l koldt vand
- 5 g gær
- 2 tsk salt
- 600 g mel (evt. lidt groft)
Sådan
- Rør sammen og lad hæve i 12 timer
- Drys med lidt mel og vend ud på et meldrysset bord
- Fold et par gange og lad efterhæve i ½ time
- Imens forvarmes oven og gryde ved 250°
- Vend dejen op i gryden og bag 30 minutter med låg ved 250°
- Tag låget af og bag yderligere 15 minutter ved 200°
Tip: lad evt efterhævning ske på bagepapir i en passende skål. Bagepapir med dej kan derefter løftes over i gryden. Kræver nok en hjælpende hånd (eller to).
Andre opskrifter
- Timm Vladimir: Koldhævet grydebrød (hæver 12 timer koldt, direkte i gryde, foldes ikke)
- Verdens nemmeste surdejsbrød
Jim Lahey er manden, der “opfandt” brødet. Her er en video med ham: