...

Brød uden æltning

Brød, der laves uden æltning med en våd dej, kan give et meget velsmagende brød. Det skal hæve længe. På engelsk kaldes det ofter for No knead bread. Ofte bages det i en gryde – deraf den danske betegnelse grydebrød. Det kaldes ofte verdens bedste brød – tag et kig på Youtube: Grydebrød eller No knead bread.

En støbejernsgryde med låg er velegnet. Glas kan også bruges.

Hvad fylder mel?

Der bruges knap 2 dele til 1 del vand (rumfang). Efter vægt svarer det til forholdet 6:5 (fx 600 gram mel til 500 gram vand~5dl).

Nogle bruger forholdet 1:1 efter vægt.

Ifølge Arla: 1 dl mel ~55-60 gram | 1 liter ~ 550-600 gram eller (omvendt) 1 kg ~ 1,8-1,66 liter

Ingredienser

  • ½ l koldt vand
  • 5 g gær
  • 2 tsk salt
  • 600 g mel (evt. lidt groft)

Sådan

  • Rør sammen og lad hæve i 12 timer
  • Drys med lidt mel og vend ud på et meldrysset bord
  • Fold et par gange og  lad efterhæve i ½ time
  • Imens forvarmes oven og gryde ved 250°
  • Vend dejen op i gryden og bag 30 minutter med låg ved 250°
  • Tag låget af og bag yderligere 15 minutter ved 200°

Tip: lad evt efterhævning ske på bagepapir i en passende skål. Bagepapir med dej kan derefter løftes over i gryden. Kræver nok en hjælpende hånd (eller to).

Andre opskrifter

Skriv en kommentar

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.